KOCHAM CIASTECZKA, ale dbam też o Twoje bezpieczeństwo. Więcej o ochronie danych przeczytasz TUTAJ. Klikając Akceptuj, wyrażasz zgodę na używanie ciasteczek w celu usprawnienia korzystania z witryny.

Dlaczego Włosi nie lubią pizzy? Jej wysokość napoletana

Dlaczego Włosi nie lubią pizzy? Jej wysokość napoletana

Pomidorowe bajorko z puszystym brzegiem. Co takiego ma w sobie pizza, że zawojowała cały świat? Powstała w Neapolu, wyrastała i dojrzewała w Stanach Zjednoczonych, a na koniec triumfalnie wróciła do Europy. W cyklu Autentyczny problem czas na historię pizzy.

Fenomeny Kulinarne

Pizza przez bardzo wiele lat, ba! kilka stuleci, była przysmakiem typowo lokalnym. Z pewnością żaden Neapolitańczyk nie przypuszczał, że kiedyś będą jeść ją ludzie w Japonii czy Polsce. A jednak! Historia pizzy napoletany jest długa i zaskakująca.

Zanim posłuchasz: Zamów pizzę. Serio. Bez kawałka w ręku będzie ci trudno wytrwać do końca tego podcastu. Za dużo w nim pomidorów i ciągnącego się sera. Ach, no i będziesz mógł się przekonać na własnej skórze, jaki błąd popełniłeś nie wychodząc na pizzę do pizzerii. 

Jak słuchać? Zajadając pizzę. Nie da się inaczej.

Co potem? Historia pizzy i kultura jej jedzenia jest tak bogata, że właściwie można bez końca znajdować artykuły i książki jej poświęcone. Oprócz lektur, których spis znajdziesz na końcu tego tekstu, polecam wyprawę do Neapolu. Bez względu na to, jak pojmujemy autentyczność, zjedzenie pizzy w cieniu Wezuwiusza, w jednej z brudnych, chaotycznych i hałaśliwych uliczek, to jedno z bardziej intensywnych kulinarnych doświadczeń w życiu. 

Posłuchaj podcastu Jej wysokość pizza. Królowa, pizzaiolo i fałszywy list

Z podcastu dowiesz się:

  • Dlaczego Włosi nie lubią pizzy?
  • Jaka była pizza 200 lat temu?
  • Na czym polega „efekt pizzy”?
  • Czemu Pinokio nie lubił pizzy?
  • Jak zrobić idealną napoletanę?
  • Co to jest fakelore?
  • Czy Sophia Loren umie w pizzę?
  • Kto i dlaczego postanowił chronić pizzę?

Neapol, rok 1889

Raffaele Esposito się spieszy. Musi przygotować trzy pizze, zamówione na królewski dwór. Czekał na tę chwilę całe życie. Nie bez powodu przecież nazwał swoją pizzerię „Pizzerią królowej Włoch”!  Niech więc w końcu coś z tego ma. Zrobi klasykę, bo przecież tego właśnie chciała spróbować. W myślach nazywa ją Małgorzatą, ale wie, że gdy tylko na niego spojrzy, on nie będzie mógł podnieść wzroku.

Są już w pałacu. Królowa Małgorzata początkowo ma nietęgą minę, ale po pierwszym kęsie wydaje się, że musi powstrzymywać się przed szybszym jedzeniem. Smakuje jej! Widać, że najbardziej smakuje jej pizza w kolorach włoskiej flagi – ach, wiedział, wiedział, że tak będzie! A gdyby tak… może się zgodzi… nazwać pizzę na jej cześć? Pizza Margherita! To dopiero byłoby coś. 

Czy ta historia wydarzyła się naprawdę? Sprawdź w podcaście!

Nowy Jork, rok 1905

Gennaro Lombardi ma zagwozdkę. Jego pizza sprzedaje się w umiarkowanym stopniu. Jest za droga. Ale cóż on może na to poradzić! W Neapolu nie miałby tego problemu. Niestety, będzie musiał zacząć sprzedawać na kawałki. Nie ma innej opcji. I tak już nieco zmienił recepturę, żeby Amerykanom lepiej smakowało. 

Otwierając drzwi pizzerii, zastanawia się nad drogą, którą przeszedł. Zaczynał w sklepie spożywczym, uśmiecha się na myśl o swoich ówczesnych klientach. Mimo wszystko woli jednak pizzerię. Z drugiej jednak strony nie musiał wtedy wstawać w środku nocy, żeby przygotować ciasto. Czy kiedykolwiek przyjdzie taki dzień, że Amerykanie pokochają to, co on, jako Neapolitańczyk, tak bardzo uwielbiał? Czy w ich żyłach też popłynie sos pomidorowy?

Jak to się stało, że Amerykanie zachwycili się pizzą? Posłuchaj podcastu!

Warszawa, dzisiaj

Wybieram się do pizzerii. Pizza neapolitańska jest dziś dla mnie wyborem oczywistym. W Warszawie ilość pizzerii w stylu neapolitańskim jest naprawdę spora. Nie mogę się doczekać, kiedy pizzaioli postawi przede mną parujący placek z aromatycznym pomidorowym sosem i puchatymi brzegami. 

Wchodzę do jednej z popularnych pizzerii. Po odczekaniu jakiejś godziny w kolejce, udaje mi się dostać stolik. W lokalu jest gorąco i pachnie pieczonym ciastem. Zawijam kawałek w kopertę i wpycham do ust. W myślach dziękuję Neapolitańczykom za ich cudownie pyszny wynalazek. Musiał przejść długą drogę, żebym mogła go zjeść.

Pizza napoletana – źródła

Wybrane źródła, z których korzystałam w trakcie przygotowywania podcastu:

1 odcinek 1 sezonu serialu „Ugly Delicious”, dostępny na Netflixie.

1 odcinek 1 sezonu programu „Searching for Italy”, nadawany na CNN, do znalezienia w internecie. 

Przepis na pizzę od Pyzy Made in Poland

Przepis na pizzę od Sophii Loren

Strona internetowa Associazione Verace Pizza Napoletana

Wniosek do Komisji Europejskiej w sprawie pizzy napoletany

Opis „Art of the Neapolitan 'Pizzaiuolo'” na oficjalnej stronie UNESCO

C. Helstosky, Pizza. A Global History, London 2019.

A. Mattozzi, Inventing the Pizzeria. A History of Pizza Making in Naples, London 2015.

E. Kostioukovitch, Sekrety włoskiej kuchni, Warszawa 2020.

O fenomenie pizzy: P. Górecki, Pizza napoletana: (nie)spodziewany sukces, Food Service 7-8/2020 nr 197.

K. Moyer-Nocchi, Italians Avoided Pizza for Centuries—Tourism Changed Everything, food52.com.

O fałszywym liście do Esposito: Z. Novak, Folklore, Fakelore, History: The Origins of the Pizza Margherita, Food, Culture & Society, nr 1/2014.

Wywiad z Mattozzim, czyli jego książka w pigułce: Z. Novak, A. Mattozzi, Interview with Antonio Mattozzi, author of Inventing The Pizzeria: A History of Pizza Making in Naples, Gastronomica nr 4/2015.

Może Cię też zainteresować