KOCHAM CIASTECZKA, ale dbam też o Twoje bezpieczeństwo. Więcej o ochronie danych przeczytasz TUTAJ. Klikając Akceptuj, wyrażasz zgodę na używanie ciasteczek w celu usprawnienia korzystania z witryny.

Ciasteczka z czekoladą: przepis na chocolate chip cookies

Ciasteczka z czekoladą: przepis na chocolate chip cookies

Pierwsze chrupnięcie i już wiadomo, z czym mamy do czynienia. To wspaniałe, podkręcone solą, ciasteczka z czekoladą. Mój przepis na chocolate chip cookies jest super szybki do zrobienia, a efekt przerośnie Wasze oczekiwania!

Smakołyki

Przepisów na ciasteczka z czekoladą jest bez liku. Ja jednak jestem przywiązana do tego najprostszego. Lubię przepisy, które są szybkie, bo to przecież właśnie po nie na co dzień sięgamy. Wiecie, jeśli pomyślicie sobie w piątkowy wieczór o tym, że macie ochotę na coś słodkiego, nie sądzę żeby chciało Wam się piec wyszukane ciasto z kremem. To jest moment na chocolate chip cookies.

Ciasteczka z czekoladą – amerykańskie chocolate chip cookies

Tego typu ciasteczka swoją popularność zawdzięczają Amerykanom. Ale nie oszukujmy się – nie trzeba być geniuszem, żeby wpaść na połączenie delikatnego, maślanego ciastka z czekoladą! To po prostu musiało się udać. Do moich ciasteczek używam gorzkiej czekolady – 65% kakao to minimum. Sprawia to, że czekolada nie rozpuszcza się w ciastkach tak jak mleczna. W internecie znajdziecie mnóstwo filmików z przełamywania ciastek, z których wypływa czekolada – to właśnie mleczna. Możecie oczywiście jej użyć, ja po prostu nie lubię zbyt słodkich deserów.

To też dlatego dodaję do ciastek sól w płatkach. Niektórzy radzą dodać szczyptę soli po prostu do ciasta i wymieszać z innymi składnikami. Uważam, że w ten sposób dużo tracimy. Po pierwsze, sól w płatkach jest dość duża, więc nie będziemy jej czuć w każdym kęsie. Dzięki temu, jedząc ciastka czeka nas przyjemne oczekiwanie i moment zaskoczenia, kiedy płatek soli chrupnie nam w zębach. Po drugie, właśnie chrupanie! Jeśli taką lub zwykłą sól wmieszamy w ciasto, po prostu się rozpuści. Jeśli posypiemy nią wierzch ciasteczek, będzie kolejną chrupką warstwą i sprawi, że proste ciasteczka z czekoladą zamienią się w niebywałą przyjemność.

Ciasteczka z czekoladą – przepis

Składniki na ok. 25 sztuk:

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 100g masła (koniecznie miękkiego!)
  • 25g białego cukru
  • 25g brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 200g mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2-3 szczypty soli w płatkach

Masło ubijamy z cukrami, następnie dodajemy jajko, cały czas ubijając. W osobnej misce łączymy mąkę z sodą oczyszczoną. Dorzucamy mąkę do masy, miksujemy aż powstanie jednolita masa. Dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę czekoladę i dokładnie mieszamy. Masę wykładamy w niewielkich porcjach na blachę z papierem do pieczenia. Ciasteczka nieco urosną, więc staramy się układać je nie za blisko siebie. Każde ciasteczka posypujemy odrobiną soli w płatkach. Pieczemy w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku przez około 10-15 minut – kontrolujemy czas, wyciągamy, kiedy się zezłocą. Zostawiamy je przez chwilę, żeby lekko stwardniały.

Może Cię też zainteresować