KOCHAM CIASTECZKA, ale dbam też o Twoje bezpieczeństwo. Więcej o ochronie danych przeczytasz TUTAJ. Klikając Akceptuj, wyrażasz zgodę na używanie ciasteczek w celu usprawnienia korzystania z witryny.
Internetowy hit – dubajska czekolada. Przepis na popularny smakołyk jest prostszy niż możecie się spodziewać. Chrupiąca w środku i intensywnie pistacjowa podbiła serca smakoszy na całym świecie. Nie ma się zresztą co dziwić! Oto prosty przepis na dubajską czekoladę.
Fenomeny Kulinarne
Dubajska czekolada to viral z TikToka. Trudno włączyć aplikację i nie wpaść na jeden z filmików, na których kolejni testujący efektownie łamią tabliczkę, a następnie ochoczo chrupią czekoladę. Ta oryginalna pochodzi z Dubaju, ale aktualnie w każdym niemal miejscu znajdziemy jakiś jej odpowiednik. Możemy też z powodzeniem przygotować ją w domu.
Jak zrobić dubajską czekoladę?
Aby przygotować własną tabliczkę dubajskiej czekolady, będziecie potrzebować kilku zaledwie produktów. Podstawą solidnego chrupnięcia jest ciasto kataifi – cieniutkie niteczki, które dostać można w sklepach internetowych. Możecie również użyć drobno pokrojonego ciasta filo, efekt będzie podobny.
Nadzienie dubajskiej czekolady stanowi krem pistacjowy. Jeśli lubicie słodko, wykorzystajcie dobrej jakości pistacjowy krem z dużą zawartością pistacji, jeśli jednak chcecie, żeby było ciut bardziej wytrawnie, postawcie na pastę pistacjową (to po prostu zmielone pistacje, więc nie jest w ogóle słodka). Podobnie sprawa wygląda z użytą do tabliczki czekoladą – mimo mojej miłości do gorzkiej, nie rekomenduję używać tylko jej. Polecam za to miks czekolady mlecznej z gorzką, masa będzie odpowiednio miękka, a przy tym nie aż tak przesłodzona.
W czym zrobić dubajską czekoladę? W sklepach z akcesoriami dla cukierników kupicie silikonowe foremki za kilka złotych. Niektórzy używają też silikonowych keksówek – to dobry pomysł, ale uważajcie z grubością czekoladowych warstw, nie chcemy w końcu czekoladowej sztaby, prawda?
Dubajska czekolada – przepis
Składniki na 2 tabliczki:
50-70 g ciasta kataifi
2-3 łyżki masła
200 g kremu pistacjowego
4 kostki białej czekolady
200 g mlecznej czekolady
50 g gorzkiej czekolady 80%
Ciasto kataifi kroimy na małe kawałki. Podsmażamy je na patelni z masłem, do momentu aż zacznie być złocisto brązowe i chrupiące. W misce łączymy krem pistacjowy z ciastem. W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę. Do czekoladowych form wlewamy rozpuszczoną czekoladę, tworząc artystyczne mazy. Do kąpieli wodnej wrzucamy gorzką czekoladą i 100 g czekolady mlecznej. Rozpuszczamy, zestawiamy z ognia i dodajemy kolejne 100 g mlecznej. Mieszamy do rozpuszczenia. Połowę rozpuszczonej czekolady wlewamy do foremek, wkładamy na chwilę do lodówki, żeby masa zastygła. Następnie nakładamy ciasto kataifi z pistacjowym kremem i polewamy resztą czekolady. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Pyszna dubajska czekolada gotowa!