KOCHAM CIASTECZKA, ale dbam też o Twoje bezpieczeństwo. Więcej o ochronie danych przeczytasz TUTAJ. Klikając Akceptuj, wyrażasz zgodę na używanie ciasteczek w celu usprawnienia korzystania z witryny.

Kluski leniwe: przepis dla zabieganych

Kluski leniwe: przepis dla zabieganych

Smak dzieciństwa? Kluski leniwe! Najlepiej podsmażone na maśle i serwowane z rumianą bułką tartą. Ich nazwa nawiązuje do łatwości przygotowania, to idealny pomysł na szybki obiad. Sprawdźcie mój przepis na kluski leniwe!

Smakołyki

Czy wiecie, że właściwie powinniśmy mówić „pierogi leniwe”? Tak w oryginale brzmi nazwa tych małych kluseczek. Wiąże się to ze sposobem przygotowania. Inaczej niż w przypadku pierogów, nie robimy ciasta, które jest następnie faszerowane, a wszystkie składniki zagniatamy razem. Stąd nazwa „leniwe” – nie chce nam się lepić pierogów, więc stawiamy na szybkie kluski! 

Jak zrobić kluski leniwe?

To chyba jeden z najprostszych przepisów – w misce rozgniatamy twaróg z mąką i jajkiem, z gotowej masy formujemy wałek, z którego odcinamy równiutkie kluseczki. Możemy podawać je od razu po wyjęciu z wrzącej wody, ale lepszym sposobem jest wrzucenie serowych rombów na patelnię z odrobiną masła aż skórka zrumieni się i stanie chrupiąca. 

Lubię balans smaków i tekstur, dlatego zwykle serwuję leniwe z kleksem kwaśnej, gęstej śmietany i owocową konfiturą – najlepsza jest ta z czarnej porzeczki lub wiśni. Sekretem moich leniwych jest też skórka z limonki. Można dodać jej nieco do ciasta lub posypać gotowe kluseczki. Ważne, żeby kluski leniwe serwować od razu, gorące, wtedy są bowiem najpyszniejsze.

Kluski leniwe – przepis

Składniki na 2 porcje:

  • 250 g twarogu
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • łyżka masła
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3-4 łyżeczki ulubionej konfitury, np. z czarnej porzeczki
  • skórka starta z jednej limonki
  • cukier puder

W misce rozgniatamy widelcem twaróg. Dodajemy jajko, mąkę i sól i zagniatamy na gładką masę. Blat lub stolnicę podsypujemy mąką, dzielimy masę na dwie części i formujemy dwa wałeczki. Lekko je spłaszczamy i odcinamy nożem na ukos kluski. Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie – po wypłynięciu na powierzchnię przez ok. minutę. Kluski odcedzamy, na patelni roztapiamy masło i podsmażamy aż zezłocą się z obu stron. Serwujemy ze śmietaną i konfiturą, posypane cukrem pudrem i skórką z limonki. 

Może Cię też zainteresować