Gastropodsumowanie roku 2024 cz. 2: dyskusja
Wszędobylska dubajska czekolada, kuchnia włoska odmieniana przez wszystkie przypadki czy może moda na japońską zieloną herbatę? Wspólnie z gośćmi podsumowujemy rok 2024 i przewidujemy trendy na 2025!
Wszędobylska dubajska czekolada, kuchnia włoska odmieniana przez wszystkie przypadki czy może moda na japońską zieloną herbatę? Wspólnie z gośćmi podsumowujemy rok 2024 i przewidujemy trendy na 2025!
Moimi gośćmi są dzisiaj: Anna Szczotka, warszawska foodie, która na co dzień zajmuje się marketingiem knajp, odpowiada także między innymi za Nocny Market; Kacper Sproski, szef kuchni restauracji Włoski Strajk Italian Sharing oraz Szymon Dudek, znany jako Człowiek od jedzenia, który na swoich kanałach w social mediach poleca gdzie i jak dobrze zjeść.
A rozmawiamy o tym, jak zmienia się gastronomia i próbujemy przewidzieć, co nas czeka w nadchodzącym czasie.
Rok 2023 podsumowujemy w 5 kategoriach:
Wydarzenia/zjawiska/trendy
Ulubione miejsca stare/nowe
Jedzenie w domu
Social media
Książki/filmy/seriale
W podcaście posłuchasz m.in. o:
W naszej dyskusji Gastropodsumowanie 2024 poruszamy przede wszystkim temat trendów – tych, które mogliśmy zauważyć w ubiegłym roku i tych, które przewidujemy, że będą się rozwijać w 2025. Moi goście zastanawiają się m.in. nad tym, dlaczego kuchnia koreańska stale zyskuje na popularności i skąd wziął się fenomen makaron z kręgu sera.
Nie mogło zabraknąć też dyskusji nad wszędobylską matchą, koktajlami bezalkoholowymi czy gastronomicznymi monokonceptapi – miejscami specjalizującymi się w jednym konkretnym daniu.
Jeśli chcecie wiedzieć, co dla mnie było w 2024 najsmaczniejsze, koniecznie posłuchajcie pierwszej, osobistej części podsumowań:
Wśród miejsc wymienianych przez moich gości znalazły się zarówno warszawskie klasyki, takie jak Ahaan czy Źródło, ale także kilka nowości, np. Łaskawość Tytusa czy Włoski Strajk Italian Sharing.
Moi goście lubią także podróżować po Polsce, stąd na liście restauracji, o których wspominali (a którą znajdziecie poniżej) znalazły się też miejsca z Krakowa czy Poznania. A do tego opowiadają również, czego im brakuje na polskim rynku gastronomicznym.
Właściwie żaden z moich gości nie gotuje dużo w domu. Kacper ze względu na codzienną pracę na kuchni, Ania jest żoną blogera kulinarnego, a Szymon częściej je na mieście. Wśród wymienianych przez nich dań znalazły się jednak potrawy szybkie, na przykład z air fryera lub ryżowaru, a także takie klasyki jak rosół i kotlety mielone.
Jakie dania/smaki zaskoczyły moich gości w 2023? Posłuchaj podcastu!
Social media, a zwłaszcza TikTok czy Instagram nadal kreują kulinarne trendy. Ania, Kacper i Szymon zgodzili się ze mną, że aktualnie najpopularniejszy przepis w social mediach to ten na dubajską czekoladę. Wszyscy jednak przyznali, że potrzebujemy odpoczynku od ekranów – w formie papierowych książek kucharskich czy magazynów.
Poniżej znajdziecie spis miejsc oraz książek, filmów i seriali, wspomnianych w tym odcinku. Enjoy!
Miejsca, o których mówimy:
Warszawa:
Włoski Strajk Italian Sharing
Nobu
Joel Sharing Concept
Bibenda
Epoka
Rozbrat 20
Źródło
Ahaan
Seoul Oppa
Daebak
Café Doza
Rozalia
Cukiernia Perełka
The Farm
Sour Deli
Yes Butcher!
Łaskawość Tytusa
Delhi 6
Śledzie z Bornholmu
Nuta
Poznań:
Sanszajn
Perełka
Tygryz
Muga
Kraków:
Bufet
Toruń:
Salt
Książki/seriale/filmy:
P. Klima „Fun dining”
M. Korkosz „Nowe Rozkoszne”
B. Kieżun „Neapol łakomym okiem”
Show „Kulinarna walka klas” (Netflix)
Film „Tokito: 540 dni podróży kulinarnego indywidualisty”
Serial „The Bear” (Disney +)
Serial dokumentalny „Chef’s table: Pasta” (Netflix)
Film „Jedz i pij, mężczyzno i kobieto”