KOCHAM CIASTECZKA, ale dbam też o Twoje bezpieczeństwo. Więcej o ochronie danych przeczytasz TUTAJ. Klikając Akceptuj, wyrażasz zgodę na używanie ciasteczek w celu usprawnienia korzystania z witryny.

Co jadł TikTok w 2023? 5 viralowych dań

Co jadł TikTok w 2023? 5 viralowych dań

Niektóre dania zupełnie niespodziewanie stają się viralem. A wtedy są wszędzie – nie tylko w social mediach. Ich popularność często nie trwa długo, ale te które wybrałam do poniższego zestawienia z pewnością zapiszą się dużymi zgłoskami w internetowej kulinarnej historii. Co jadł TikTok w 2023?

Fenomeny Kulinarne

TikTok od jakiegoś czasu stał się miejscem, w którym sporo osób szuka kulinarnych inspiracji. I mimo, że niektóre przepisy są co najmniej dziwne, to wiele z nich ma szansę na karierę także poza platformą. Oto 5 dań, które cieszyły się największą popularnością w 2023 – próbowaliście ich? Czy zostaną z nami na dłużej, a może nawet zagoszczą w restauracjach?

Butter board

Wydawałoby się, że w świecie, w którym każdy chce być fit, deska masła nie ma racji bytu. Nic bardziej mylnego. Masło z hukiem wraca na salony. Jest nieodzownym elementem śniadań na mieście, przybierając zupełnie rozpustne formy – ubitych obłoków posypanych płatkami soli. Tymczasem jednak, maślana deska to jeszcze wyższy poziom maślanej rozkoszy. Najlepiej sprawdzi się na imprezę, bo zjeść tyle masła samemu czy nawet w dwie osoby, to może być jednak za dużo.

Jak to zrobić? Na desce rozsmarowujemy warstwę masła. Najlepiej średniej grubości, tworząc nierówne fale i zawijasy. Posypujemy ją ulubionymi dodatkami – masło przyjmie wszystko. Możemy pójść w wersję słodką-ostrą, np. z miodem, figami i chili lub słoną np. z pistacjami czy pieczonym czosnkiem Do deski serwujemy koniecznie pieczywo – najlepsza będzie stostowana bagietka. 

Girl dinner

Trend kontrowersyjny, który ponoć w zamyśle miał być nieco inny niż jest teraz. Cała idea polegała bowiem na tym, że oto kobieta zostaje sama w domu i nie musi już stać przy garach, gotując obiad dla całej rodziny. Uwolniona spod patriarchalnego jarzma robi sobie obiad z przekąsek, czyli wszystkiego, co znajdzie w lodówce i szafce – kawałka sera, kabanosów, oliwek, krakersów. Problem z tym trendem polega na tym, że jedzenie nie powinno mieć płci. A ten trend dzisiaj wygląda tak jakby przygotowanie sobie porządnego posiłku, kiedy gotujemy tylko dla siebie, było bez sensu. Nie zgadzam się na to.

Jak to zrobić? Pamiętając, że talerz przekąsek nie zawsze jest pełnowartościowym posiłkiem, użyj wszystkiego, co nie wymaga gotowania, a co masz w lodówce. Komponuj tak jak lubisz. 

Lemon posset

Myślę, że ten deser popularność zawdzięcza aspektom wizualnym. To lekki krem cytrynowy podawany w… cytrynie. Zwyczajowo lemon posset serwuje się np. w szerszej szklance, natomiast pomysł, żeby podać go w cytrynie może nie jest jakiś szalenie nowatorski, ale na pewno efektowny. Deser ma też dobry balans smaków, mamy tu nuty słodkie, ale i przyjemnie kwaskowe. Do tego jest super prosty i szybki do zrobienia.

Jak to zrobić? Skorzystaj na przykład z tego przepisu – twórcy sugerują, żeby do deseru zaserwować migdałowe ciasteczka, co brzmi jak dobry pomysł.

Feta egg

To jest naprawdę smaczne! Jeśli lubicie fetę, to zakochacie się w tym pomyśle. Zakłada on podpieczenie fety na patelni i usmażenie na niej jajka. Feta pod wpływem temperatury staje się miękka, a przy tym zaczyna przypiekać się na brzegach. Jej intensywnie słony smak dobrze komponuje się z jajkiem. Tak przygotowane jajo możecie włożyć do pity posmarowanej awokado lub po prostu położyć na kanapce. 

Jak to zrobić? Fetę kroimy w większą kostkę i podpiekamy na patelni. W środku robimy niewielką dziurkę i wbijamy do niej jajko. Smażymy aż białko się zetnie. Ważne, żeby żółtko pozostało płynne, jak przy klasycznym sadzonym. Serwujemy z ulubionymi dodatkami. 

Pickle in blanket

Najdziwniejszy trend z opisywanych w tym tekście. Ogórek zawinięty w plasterek stopionego sera szybko stał się viralem, nawiązując trochę do trendu na girl dinner. To też jedna z tych rzeczy, które jemy, kiedy mamy ochotę coś przekąsić, a nie planujemy żadnego wielkiego gotowania. Smak? Dyskusyjny. Nie jest to złe, ale mam nadzieję, że w tym roku będziemy jednak mogli liczyć na coś lepszego na TikToku.

Jak to zrobić? Na patelni podgrzewamy plasterek sera aż lekko się zrumieni i stanie chrupiący. Na środku kładziemy ogórka kiszonego lub konserwowego i owijamy szczelnie serem. 

Może Cię też zainteresować