KOCHAM CIASTECZKA, ale dbam też o Twoje bezpieczeństwo. Więcej o ochronie danych przeczytasz TUTAJ. Klikając Akceptuj, wyrażasz zgodę na używanie ciasteczek w celu usprawnienia korzystania z witryny.
Chałka z faszerowaną rybą: Magdalena Maślak o kuchni żydowskiej
Co jedzą Żydzi? Pierwszymi skojarzeniami są zwykle bajgiel i chałka. Ale kuchnia żydowska to o wiele więcej. Z Magdaleną Maślak, edukatorką, kuratorką wystawy „Od kuchni” w Muzeum POLIN rozmawiam o wegańskich krewetkach, żydowskich sklepach w USA i przewadze macy nad chlebem.
Podróże
Dzisiaj w Polsce trudno znaleźć restauracje serwujące kuchnię żydowską. Tropienie powiązań między naszymi kuchniami przypomina trochę pracę detektywa. O wielu z nich zapomnieliśmy. Może czas sobie przypomnieć?
Zanim posłuchasz: Zagnieć ciasto na chałkę i odstaw do wyrośnięcia. Na końcu tekstu znajdziesz dwa przepisy – jeden na tradycyjną żydowską chałę – bez masła, niesłodką, jedzoną jak chleb; drugi na chałkę spolszczoną – z kruszonką, cukrem i masłem.
Jak słuchać? Podcast umili Ci czas oczekiwania na upieczenie chałki. Trwa akurat tyle, ile jej pieczenie, a potem lekkie przestudzenie. Może nawet uda Ci się ukroić solidną pajdę i spałaszować do ostatnich minut wywiadu?
Co potem? Koniecznie wybierz się do Muzeum POLIN na wystawę „Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna”. Jest znakomita! A po odsłuchaniu podcastu, będziesz mieć kontekst, żeby lepiej ją zrozumieć.
Posłuchaj podcastu Chałka z faszerowaną rybą: Magdalena Maślak o kuchni żydowskiej
Z podcastu dowiesz się:
czego Amerykanie szukają w żydowskich sklepach
jak smakuje wegańska krewetka
jakie potrawy żydowskie zniknęły z naszych stołów
po co Żydom dwa zlewy
czy cheeseburger może być koszerny
kto wymyślił selerybę
kim była Fania Lewando
w czym maca jest lepsza od chleba
co to jest besaminka
czy w Białymstoku są jeszcze białysy
czy w Polsce da się zjeść kuchnię żydowską
… i wiele, wiele więcej!
Czy cheeseburger może być koszerny?
Jedzenie łączy. To wiemy wszyscy. Łatwo jednak tak twierdzić, kiedy siedzimy przy tym samym stole. Gorzej, gdy jesteśmy rozproszeni po całym świecie, a stołu często nawet nie mamy. Samo jedzenie nie jest wtedy aż tak istotne. Najważniejsze stają się zasady, które leżą u podstaw naszej kuchni. Tak właśnie wygląda współczesna kuchnia żydowska – z jednej strony mamy kształtujące jadłospis zasady koszerności (np. zakaz jedzenia wieprzowiny czy łączenia mięsa i nabiału), z drugiej lokalne interpretacje i próby obchodzenia zakazów.
– Zasady koszerności wymagają od człowieka takiego bardzo świadomego podejścia do jedzenia. Za każdym razem, kiedy chcę coś zjeść, muszę się na chwilę zatrzymać i zastanowić się, czy to jest koszerne. […] Żydzi wychodzą z założenia, że te zasady […] są wyrazem przymierza między ludźmi a bogiem i odróżniają ludzi od zwierząt właśnie tym, że człowiek sam wybiera jedzenie, które jest właściwe
– mówi Magda. To właśnie dlatego kuchnia żydowska jest tak fascynująca. Wszędzie, gdzie zawędrowali, (a zawędrowali do niemal każdego zakątka świata), Żydzi tworzyli swoją kuchnię na nowo. Oczywiście, wiedzieli, że muszą jeść koszernie, ale do garnków trafiało to, co było dostępne – jak podkreśla Magdalena Maślak w naszej rozmowie, kuchnia jest przede wszystkim praktyczna.
Z drugiej strony jednak, niektórzy Żydzi współcześnie odchodzą od przestrzegania zasad koszerności lub próbują szukać w nich luk. Interpretacje na temat wegańskich krewetek czy cheeseburgera z nie-mięsem mogą być różne i zależą od konkretnego rabina. Zasady religijne zmieniają się jednak bardzo powoli, jeśli w ogóle, dlatego zasady koszerności nadal są tym, co w większości łączy niż dzieli Żydów na całym świecie.
Mówi się też, że jedzenie jest uniwersalnym językiem. Nie do końca się z tym zgadzam, w końcu to, co i jak jemy jest mocno uzależnione od kultury, w jakiej żyjemy. Często jedzenie staje się tym, co buduje mury niż stoły. Ale! Jedzenie jest tym, co nas jako ludzi, mocno interesuje, bo, co za oczywistość! wszyscy jemy. W związku z tym, opowiadając o jedzeniu, możemy z powodzeniem opowiadać o innej kulturze.
– Wszyscy gotujemy, jemy, mamy swoje ulubione i znienawidzone smaki. […] To jest zawsze ciekawe, dowiedzieć się, że ktoś jeszcze ma podobne wspomnienia związane z jedzeniem, bo żyje w tej samej szerokości geograficznej. Mimo różnych religii, tradycji, jedzenie nas łączy
– podkreśla Magda. Pomysł, żeby stworzyć wystawę poświęconą kuchni żydowskiej, z początku może wydawać się ryzykowny. W tym przypadku jednak okazał się dużym sukcesem. Cały czas odbywają się oprowadzania tematyczne z rozmaitymi gośćmi, a sama wystawa jest modelowym przykładem, jak można sensownie snuć kulinarne narracje. I poprzez nie budować tolerancję, zrozumienie i ciekawość innej kultury.
Wystawa „Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna”w Muzeum Historii Żydów Polskich potrwa do 12 grudnia.
Kuchnia żydowska – 2 przepisy na chałkę
Żydowska chałka jest niesłodka i nie zawiera masła. Poniżej znajdziecie tradycyjny przepis na chałę, prosto z wystawy oraz mój ulubiony przepis na chałkę spolszczoną – z masłem i kruszonką.
Chałka tradycyjna
Składniki na 2–3 chałki:
185 ml wody w temperaturze pokojowej
6 g drożdży suszonych instant
570 g mąki chlebowej pszennej typ 650
80 g (mniej więcej 1,5 szt.) całych jajek (schłodzonych)
40 g (ok. 2 szt.) żółtek (schłodzonych)
45 g białego cukru
50 ml oleju ryżowego
11 g drobnej soli
Do posmarowania i dekoracji:
reszta jajka po odmierzeniu ilości do ciasta, ok. 20 g
2 łyżki nasion sezamu lub maku
Połącz wodę z drożdżami i dokładnie wymieszaj. Dodaj mąkę, całe jajka, żółtka, cukier, olej. Po wymieszaniu składników dodaj sól. Wyrabiaj rękoma przez 20 min. Gotowe ciasto jest gładkie i błyszczące. Przykryj je folią spożywczą i odstaw na 2 godz. lub do podwojenia jego objętości, w temp. ok. 24°C. Przełóż ciasto na stolnicę i delikatnie ugniataj, żeby wycisnąć powietrze. Podziel je na 9 identycznych kawałków, formuj z nich kulki i przykryte folią odłóż na 10 min.
Z kulek roluj wałeczki o długości 35–40 cm. Połącz ze sobą 3 lub 6 wałeczków, w zależności od tego, z ilu wałeczków chcesz pleść chałkę i zaplataj.
Posmaruj roztrzepanym jajkiem i odstaw na 45 min. w temp. ok. 24°C. Przed pieczeniem ponownie posmaruj chałki jajkiem i posyp sezamem lub makiem. Piecz ok. 30 min. w temp. 180° C.
Przepis Alessii Di Donato, mistrzyni cukiernictwa, której pasją jest przywracanie do życia tradycyjnych przepisów kuchni żydowskiej. Pochodzi on z kursu kulinarnego Kompendium żydowskiego pieczywa, realizowanego w 2021 r. przez Muzeum POLIN.
Chałka słodka z kruszonką
Składniki:
500 g mąki
65 g masła
60 g cukru
łyżeczka soli
15 g świeżych drożdży
2 jajka
250 ml mleka
Dodatkowo na kruszonkę:
50 g mąki
25 g cukru
25 g masła
Przygotowujemy zaczyn: mleko lekko podgrzewamy, wkruszamy do niego drożdże, dodajemy 5 łyżek mąki i łyżkę cukru. Mieszamy dokładnie, odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Resztę mąki wsypujemy do misy miksera lub na stolnicę, dodajemy cukier, sól, masło, jedno jajko i wyrośnięty zaczyn. Zagniatamy. Możemy podsypać mąką, jeśli ciasto bardzo się klei. Przekładamy ciasto do dużej miski, przykrywamy i odstawiamy na godzinę, żeby wyrosło.
W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki łączymy w misce, formujemy kulkę i wstawiamy do lodówki.
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy i dzielimy na 3 części. Formujemy z nich długie wałeczki i zaplatamy – łączymy końce na górze i pleciemy jak warkocz. Następnie zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Po tym czasie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kawałkami kruszonki. Pieczemy 30 minut w temp. 190 st.
Artykuł i podcast powstał w ramach cyklu tematycznego Razem. Pozostałe materiały w cyklu: